Coruptii Salajului sunt cercetati in dosarele conexate ale Parchetului

Coruptii Salajului sunt cercetati in dosarele conexate ale Parchetului Raspunzand solicitarilor scrise sau nescrise, venite din partea unor salajeni nedumeriti din medii politice si administrative sus-puse, Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a facut unele precizari la modul de contabilizare al dosarelor care cuprind fapte de coruptie. Asta, pentru eliminarea neintelegerilor cu privire la statisticile diferite, facute publice de Politia Salaj si PTS, in privinta administrarii dosarelor de coruptie din judet.

Semnele de intrebare pe care si le-au pus cititorii au aparut odata cu cifrele statistice ale Politiei Salaj, prin care se facea cunoscut faptul ca, in primele 9 luni din acest an, politistii au constatat comiterea a 109 infractiuni de coruptie. IPJ Salaj a mai precizat faptul ca solutionarea acestora intra in competenta procurorilor. Pe de alta parte, din cele 109 infractiuni de coruptie constatate de catre politisti, la PTS se regasesc doar 54 de cauze. Explicatia injumatatirii dosarelor ne-a fost data de catre purtatorul de cuvant al PTS, procurorul Rodica Vaida Pece: Neconcordanta intre datele politiei si cele ale Parchetului au existat din cauza ca cele 109 acte de coruptie constatate de politisti fac obiectul unor dosare in care este cercetata o singura persoana sau mai multe, pentru mai multe infractiuni. Ca urmare, la Parchet se inregistreaza un singur dosar, indiferent de cate infractiuni a comis persoana sau persoanele cercetate. Astfel, cele 109 infractiuni de coruptie sau asimilate infractiunilor de coruptie constatate de politisti, la Parchet fac obiectul a 54 de cauze de coruptie, a explicat procurorul.

Toate faptele cu caracter penal comise in judet, in acest an, sunt inregistrate, la PTS, in registrul P/26. Asadar, tot in acest registru exista si faptul ca, in acest an, au fost inregistrate 54 de cauze avand ca obiect infractiunile de coruptie prevazute de Codul Penal sau cele asimilate infractiunilor de coruptie, prevazute de Legea 78/2000. Situatia celor 54 de dosare de coruptie existente este urmatoarea: 6 cauze avand ca obiect infractiunile asimilate celor de coruptie se afla la IPJ Salaj, pentru administrare de probe, urmand ca, ulterior, in dosare sa se decline competenta efectuarii urmaririi penale la Parchetul Salaj. Alte doua cauze se afla la Biroul Anticoruptie Salaj, procurorul delegand un inspector principal de politie pentru efectuarea unor acte procedurale, dupa care dosarele se vor reintoarce la Parchetul Salaj, pentru competenta solutionare.

Din cele 46 de cauze ramase, 15 au fost conexate la alte cauze, ramanand astfel 31 de dosare – ne mai explica procurorul Pece. Conexarile s-au facut pentru ca in mai multe dosare era cercetata aceeasi persoana, pentru fapte de coruptie si fapte asimilate celor de coruptie si existand conexitate intre fapte, a mai explicat procurorul.

Din cele 31 de cauze ramase, 23 au fost solutionate astfel: in 6 dosare s-a dispus trimiterea in judecata, prin rechizitoriu (vom reveni cu amanunte pentru fiecare dosar solutionat – n.r.); in 14 cauze s-a dat solutia de neincepere a urmaririi penale; intr-o cauza s-a dat solutia de scoatere de sub urmarire penala; o cauza a fost trimisa la DNA Cluj si una a fost declinata la Parchetul Militar Cluj. Alte 7 cauze mai sunt in lucru la procurori, efectuandu-se actele de urmarire penala. In fine, in ultima cauza ramasa, s-a dispus efectuarea unor expertize contabile, pentru stabilirea corecta a starii de fapt.

Leave a Comment